Tinerii creează soluții pentru comunitate și explorează cariere reale în cadrul proiectului Economic Opportunities for All
La începutul lunii iunie, elevi din opt licee din România au participat la două activități-cheie organizate de Junior Achievement România cu sprijinul NN, în cadrul proiectului Economic Opportunities for All (EOfA), care sprijină incluziunea educațională și accesul echitabil la oportunități profesionale pentru toți tinerii, inclusiv cei din licee sau comunități dezavantajate.
“Când le oferim tinerilor încredere, sprijin și spațiu să-și exprime ideile, se întâmplă lucruri extraordinare. Ne bucurăm să fim parte dintr-un proiect care le dă curaj să viseze, să construiască și să se pregătească pentru viața reală. La NN, credem că fiecare experiență de acest fel poate aprinde o scânteie - o idee, o direcție, un vis - care să le deschidă drumul către viitorul pe care și-l doresc.” - Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Customer Officer, NN Asigurări de Viață
Inovație socială pentru viitor – JA Social Innovation Camp™
77 de elevi din 6 licee au participat la JA Social Innovation Camp™, un workshop virtual, pe parcursul căruia au lucrat în echipe pentru a găsi soluții sustenabile la o provocare actuală: creșterea șanselor de angajare pentru tineri și persoane dezavantajate.
În cadrul sesiunilor de brainstorming desfășurate pe platforma colaborativă Mural, elevii au dezvoltat planuri pentru afaceri sociale care oferă sprijin direct, dar și strategii preventive pentru integrarea pe piața muncii. Alături de ei s-au aflat 14 mentori voluntari din partea NN și JA România, care le-au oferit feedback aplicat și orientare în dezvoltarea ideilor.
Printre proiectele remarcate s-au numărat:
- organizarea de ateliere peer-to-peer în licee, cu profesioniști tineri drept mentori;
- crearea unui hub educațional, cu rol dublu: sprijin pentru copii și experiență de muncă pentru liceeni;
- programe practice, desfășurate modular, în domenii precum IT, antreprenoriat sau producție;
- o aplicație mobilă care oferă transparență în alegerea locurilor de practică, prin recenzii ale tinerilor.
„Activitatea a fost foarte bine organizată și m-a motivat să lucrez la o soluție reală.” – Elevă, Colegiul Tehnic Căi Ferate Unirea, Pașcani
„Mi-a plăcut modul de lucru în echipă și aplicarea ideilor pe Mural.” – Elevă, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Dej
Job Shadow Day la NN
17 elevi de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu și Liceul Prof. Cerchez din București au participat la un eveniment de orientarea profesională, Job Shadow Day, la sediul NN din București, în contextul săptămânii voluntariatului la nivel de companie. Astfel, elevii au avut ocazia de a se familiariza cu mediul profesional dintr-o companie din sectorul financiar, printr-un tur ghidat și interacțiuni directe cu angajații.
„Participarea la acestă activitate a reprezentat pentru mine o oportunitate semnificativă de învățare și dezvoltare personală. Am dobândit cunoștințe esențiale despre redactarea unui CV corect și convingător – un instrument esențial pentru orice demers profesional viitor. De asemenea, am învățat cum să îmi gestionez în mod responsabil banii, un aspect pe care îl consider extrem de important în tranziția către maturitate și independență.
Această experiență m-a ajutat să capăt o mai bună înțelegere a propriilor abilități și să îmi dezvolt competențele necesare pentru a face față provocărilor vieții profesionale și personale. M-a încurajat să privesc cu încredere către viitor și să investesc în formarea mea continuă.” – elev, Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, Bucuresti
6 voluntari NN au susținut sesiuni interactive prin care au transmis informații esențiale despre educația financiară (planificarea bugetară, economisirea și rolul asigurărilor) și orientarea profesională (redactarea unui CV, pregătirea pentru interviu și identificarea oportunităților de carieră); s-a realizat un dialog deschis și aplicat cu participanții, oferindu-le elevilor exemple concrete și sfaturi utile pentru dezvoltarea lor personală și profesională.
Aceste inițiative reflectă angajamentul comun al partenerilor din proiectul EOfA pentru sprijinirea tinerilor în procesul de dezvoltare personală și profesională, prin expunerea la contexte reale de lucru și informații practice relevante pentru tranziția către viața activă.
Pe lângă activitățile din iunie, voluntarii NN s-au mai implicat în acest an școlar și în cadrul altor sesiuni de mentorat pentru echipele cu idei de afaceri din Incubatorul JA BizzFactory™, în etapa de jurizare de la finala națională a competiției de antreprenoriat Gen-E, acordând Social Entrepreneurship Award echipei GhidJob, de la Colegiul Tehnic Căi Ferate Unirea, Pașcani.
Tinerii au creat o platformă digitală accesibilă, care oferă sprijin concret celor care își caută un drum profesional și care include informații despre piața muncii, sfaturi pentru redactarea CV-ului, pregătire pentru interviuri, strategii pentru carieră.
Pe lângă premiul național, echipa GhidJob a obținut și la nivel european, Social Impact Innovation Award în cadrul Gen-E și va participa la evenimentul organizat la Atena la începutul lunii iulie.
Parteneriatul educațional JA – NN a început în anul 2014, cu proiectul Social Innovation Relay, iar din 2021 a început și implementarea EOfA, cele două inițiative fuzionând din anul 2024 sub aceeași umbrelă, adresându-se liceenilor din comunități dezavantajate, și implicând în activități pe doi piloni, educație antreprenorială și orientare profesională, peste 50.000 de elevi din toată țara.
În anul școlar 2024-2025, un număr de 8.900 de elevi au fost implicați, prin EOfA, într-un parcurs educațional structurat pe cele trei etape INSPIRE – PREPARE – SUCCEED, având ca obiectiv principal crearea de trasee alternative pentru angajare și antreprenoriat, prin activități educaționale prin care elevii învață despre angajabilitate, căutarea unui loc de muncă, vocație versus aptitudini, locuri de muncă în diferite industrii și nevoia de educație și formare precum și despre cum pot să pornească o afacere.